Izvori omega 3 – masnih kiselina – alge ili riblje ulje?

Izvori omega 3 – masnih kiselina – alge ili riblje ulje?

Omega-3 masne kiseline ljudski organizam ne sintetiše sam, neophodan je njihov unos hranom i zato ih naziovamo esencijalnim. Naša je ishrana bogata omegom-6 dok je unos omega-3 problematičan u velikom broju domaćinstava. Veliki broj istraživanja pokazao je da omega-3 masne kiseline imaju pozitivan efekat na naš organizam, snižavaju nivo lošeg holesterola, ali i ukupnog, povoljno utiču na krvni pritisak i aritmiju. Imaju blagotvorno dejstvo na imunološki sistem, ispoljavaju imunomodulatorno, antitrombotsko i antiinflamatorno dejstvo.

Riba i morski plodovi su glavni i najkoncentrisaniji prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina. Namirnice biljnog porekla bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju laneno seme i njihovo ulje, čia seme, avokado, konoplju, orahe i ulje soje i repice. Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa-linoleinska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice često ne daju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i posebno najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA). Jetra ne pretvara u dovoljnoj meri konzumirani ALA u EPA / DHA ( (10-15% uspešnosti) pa je preporučljivo da našu ishranu direktno dopunjavamo izvorima EPA / DHA kiselina.

Eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) su dve najpopularnije i najefikasnije omega-3 masne kiseline. Njihov tradicionalni izvor je dobijanje iz ribljeg ulja iz riba koje nastanjuju hladna mora i okeane. Međutim, masovni ribolov nije dugoročno održiv za našu planetu, posebno ako nastavimo da povećavamo potražnju za tim proizvodima ili supstancama. Oslanjanje na riblje ulje kao izvor omega-3 masnih kiselina takođe je problematično usled značajnih problema s ukusom, mirisom i stabilnošću proizvoda na bazi omega 3 masnih kiselina dobijenih iz ribljih izvora. Dalje, kvalitet proizvoda od ribljeg ulja generalno zavisi od ribolovne sezone i lokacije, a na njih može u velikoj meri uticati trenutno zagađenje mora i okeana. Sam postupak prečišćavanja ovih masnih kiselina iz ribljeg ulja je, uz sve navedeno, poprilično složen.

Sve navedene komplikacije potencijalno ograničavaju upotrebu ribljeg ulja kao aditiva u hrani ili dodatka ishrani. Alternativno, novi izvori i proizvodi na bazi omega-3 masnih kiselina mogu biti oni proizvedeni iz morskih algi, što bi moglo ukloniti probleme ukusa i mirisa povezanim s proizvodima iz ribljeg ulja kao i otkloniti očigledne nedostatke i nedostatke u procesu proizvodnje ribljeg ulja. Postupak kultivisanja algi ili mikroorganizama sličnih algama radi sakupljanja ulja bogatog omega-3 masnim kiselinama definisan je kao „omega-3 biotehnologija“.

Trenutno najčešće alge ili mikroorganizmi nalik algama koji se koriste za proizvodnju DHA i EPA pripadaju morskim članovima porodici Thraustochytriaceae i Crypthecodiniaceae. Thraustochytridi uključuju rodove Schizochytrium i Ulkenia, dok je iz porodice Crypthecodinium najčešće kao izvor korišćen rod Crypthecodiniaceae. Thraustochytriaceae (opšti naziv thraustochytridi) su porodica mikroorganizama iz klase Labyrinthulomycetes.

Morska alga Schizochytrium sp. sadrži značajnu količinu ulja bogatog polinezasićenim omega-3 masnim kiselinama (DHA i EPA). Osušene ćelije ove alge čine oko 20% DHA što ih čini jako značajnim izvorom ovih omega-3 masnih kiselina. Interesantno je da se upravo morska alga Schizochytrium sp kao sastojak bogat DHA koristi u ishrani gajenih riba i račića ali i pilića.

Pripadnici ovih rodova rasprostranjeni su u svim okeanima sveta. Primene mikrobioloških DHA i EPA omega-3 masnih kiselina na ljudsko zdravlje brzo se šire, a sproveden je veliki broj kliničkih ispitivanja kako bi se potvrdila njihova efikasnost. Razvoj rafinisanih tehnika izolacije i identifikacije važan je za uzgoj Thraustochytrida. Pored visokog udela lipidne biomase, Thraustochytridi su takođe pogodne za različite proizvodne strategije koje povećavaju količinu omega-3 masnih kiselina. Promene u postojećim metodama ekstrakcije lipida i upotreba sofisticiranih analitičkih instrumenata povećali su prinose DHA i EPA kiselina u ekstrakciji.

Kultivacijom ovih mikroorganizama biotehnološki postupci omega-3 za proizvodnju DHA i EPA prešli su na industrijski nivo. “Omega-3 biotehnologija” je ekološki prihvatljiv, “zelen” i održiv proces za proizvodnju omega-3 masnih kiselina. U budućnosti će istraživanje raznih vrsta algi ili mikrobnih izolata koji imaju brzu stopu rasta, visok sadržaj biomase i veliku sposobnost nakupljanja ulja, dodatno povećati efikasnost biotehnološkog procesa dobijanja omega-3 masnih kiselina.

Iz navedenih razloga firma Lifecare essentials je razvila proizvod GOLDEN OILS FORTE u paleti proizvoda B!TONIC sa 200mg DHA i 2,5mg EPA po kapsuli, dobijenih iz algi porodice Thraustochytridi, roda Schizochytrium u cilju iskorišćavanja svih navedenih prednosti dobijanja omega-3 iz algi naspram procesa ekstrakcije omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja. Takođe, to je prema našim saznanjima jedini proizvod na bazi omega-3 masnih kiselina koji je iz morske alge prisutan na srpskom tržištu.

Share this post