Kako vitamini B pomažu uspostavljanju hormonske ravnoteže

Kako vitamini B pomažu uspostavljanju hormonske ravnoteže

Svi mi u životu doživljavamo osećaje nervoze, anksioznosti i straha. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije deo ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog uticaja i onog što se događa u našem telu, a ne samo u našem umu.

Hormoni igraju ključnu ulogu u emocionalnom stanju i muškaraca i žena, ali žene imaju veću verovatnoću pojave ekstremnih i naglih promena raspoloženja kao rezultata disbalansa hormona, uglavnom zbog mesečnog ciklusa i promenljivog nivoa progesterona i estrogena u organizmu.

Neravnoteže u hormonima mogu uticati na naše fizičko zdravlje, kao i na mentalno zdravlje. Hormonski pomaci prouzrokovani menstrualnim ciklusom, menopauzom i trudnoćom mogu kod mnogih žena dovesti do razdražljivosti, letargije, i još mnogo drugih emocionalnih stanja. Pad nivoa testosterona koji se obično javlja kod muškaraca u 50-im može prouzrokovati gubitak kose, gojaznost i letargiju. Kod oba pola, neravnoteža određenih hormona može dovesti do problema sa štitnom žlezdom i dijabetesa.

Dobra vest je da pravilnom ishranom, vitaminima i načinom života možemo pomoći u podržavanju i regulisanju naših hormona, čime možemo smanjiti neke neželjene fizičke i mentalne simptome hormonalne neravnoteže.

Zašto dolazi do neravnoteže hormona?

Hormonske promene prirodno se događaju u određeno vreme u našem životu: tokom puberteta, u trudnoći i tokom menopauze. Neravnoteže hormona mogu biti prouzrokovane neuravnoteženim načinom života, neadekvatnom ishranom, stresom i toksinima iz naše okoline. Da bismo sprečili pojavu takvih neravnoteža, važno je razumeti tačne uzroke:

Faktori životne sredine

Okolina može igrati ulogu u razbijanju naših hormona i prouzrokovanju neravnoteže. Na primer, hemikalija koja se nalazi u plastici poznata kao bisfenol-A (BPA) može poremetiti endokrini sistem (telesni sistem hemijskih “poruka”, koji se sastoji od hormona i žlezda koje ih proizvode i nose u krvotok), što može biti povezano sa hormonskim poremećajima. Smatra se da više od 90% svetske populacije ima određene količine hemikalije BPA u mokraći. Takve hemikalije mogu se vezati za mesta hormonskih receptora i poremetiti prirodnu hormonalnu ravnotežu u telu – procesi poznati kao endokrini poremećaji.

Pesticidi poput DDT-a (dihlor-difenil-trihloroetan) takođe se smatraju uzrokom velikih hormonskih disfunkcija kod ljudi, kao i dioksini, određena kozmetika i hemikalije za domaćinstvo – poput deterdženata. Izloženost estrogenima iz okoline koji se nalaze u hemikalijama, biljkama i životnoj sredini oponaša efekat hormona estrogena, što se manifestuje neprirodnim hormonskim obrascima.

Hrana koju jedete

Hrana reguliše mnoge naše telesne funkcije, uključujući transport određenih hormona. Umereno konzumiranje određene hrane može pomoći telu da održi zdravu ravnotežu hormona. Na primer, šećer je poznat po tome što po konzumaciji luči hormon insulin – može dovesti do skokova vrednosti hormona insulina u krvi. Ishrana koja sadrži visok nivo šećera može prouzrokovati porast nivoa insulina dok ćelije ne razviju rezistenciju. Zbog toga se telo više koncentriše na preradu šećera, a manje na ostale hormone, što uzrokuje neravnotežu estrogena, progesterona i testosterona.

Ostala hrana takođe može poremetiti hormonsku ravnotežu. Kombinacija glutena i šećera, na primer u belom hlebu, može povećati upalne procese u telu, stavljajući dodatni teret na rad nadbubrežne žlezde. To može dovesti do pada proizvodnje estrogena i progesterona, ometati rad nadbubrežne žlezde i štitne žlezde što negativno utiče na ravnotežu hormona u organizmu.

Stres

Stres, fizički i psihički, takođe može uticati na ravnotežu naših hormona zbog porasta nivoa kortizola, kada osetimo da hormoni nisu izbalansirani. U stresnim situacijama naše telo počinje da koristi progesteron i pretvara ga u kortizol.

Tokom stresnih razdoblja kada se nivo kortizola poveća, nadbubrežna žlezda “krade” vitalne i hranjive sastojke iz štitne žlezde kako bi upravljala ovim stresnim stanjem. Ova „krađa kortizola“ može negativno uticati na funkciju štitne žlezde – žlezde koja reguliše većinu sistema u telu – što potencijalno dovodi do lošeg pamćenja, povećanja telesne težine, slabijeg imunološkog sistema i uticaja na funkciju jajnika.

Lekovi

Neravnoteža hormona može biti prouzrokovana i određenim lekovima. Hormonski lekovi, poput anti-bebi pilula, ometaju ženinu normalnu proizvodnju hormona sintetičkom verzijom progesterona i estrogena. Neke kontracepcijske pilule sprečavaju ovulaciju – jajnik ne prima signal za oslobađanje jajnih ćelija.

Koji vitamini mogu pomoći u ravnoteži hormona?

Iako se o mnogim hormonskim neravnotežama treba razgovarati sa lekarom, treba reći da i vitamini mogu igrati efikasnu ulogu u potpori i balansiranju zdrave proizvodnje hormona u vašem telu. Međutim, važno je posavetovati se sa lekarom opšte prakse ako imate više simptoma ili stanje kojem je potrebna dodatna podrška kako biste potvrdili da bilo koji dodaci ishrani koje uzimate odgovaraju vašim potrebama i ne ometaju funkciju leka kojeg možda uzimate.

Ako patite od fizičkih ili mentalnih problema uzrokovanih hormonskom neravnotežom, možda biste trebali razmotriti uzimanje određenih vitamina kao podršku zdravijem i uravnoteženijem organizmu.

Vitamin niacin (B3) i stres

Niacin je jedan od vitamina B-kompleksa, poznat kao B3. Jedno od njegovih jedinstvenih svojstava je mogućnost da se opustite i kvalitetno odmorite tokom noćnog sna. Učinak je vidljiv zbog činjenice da B3 opušta mišićno tkivo, dopušta da se arterije prošire čime se protok krvi povećava. To dovodi i do smanjenog krvnog pritiska. Pomažući opuštanju i boljem snu niacin je povezan sa značajnim smanjenjem nivoa stresa, potencijalne pojave anksioznosti i depresije.

Vitamin piridoksin (B6) i PMS

Vitamin B6 može ublažiti neke od simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS), poput promena raspoloženja i razdražljivosti. Studije su dokazale da unošenje oko 100 miligrama B6 dnevno može biti efikasan način za suzbijanje simptoma PMS-a povezanih sa raspoloženjem i emocijama – pomaže u sintetisanju nekih neurotransmitera koji utiču na ove emocije.

Vitamin E i menopauza

Za žene u menopauzi, podrška organizmu putem dodatka ishrani koji sadrži vitamin E mogu pomoći u ublažavanju određenih simptoma. Uzimanje vitamina E kao dodatak može pomoći u ublažavanju ozbiljnost mnogih uobičajenih simptoma menopauze, uključujući nesanicu, noćno znojenje, palpacije i suvoću vagine. Smatra se da vitamin E smanjuje i stres zahvaljujući svojim prirodnim antioksidativnim svojstvima.

Navedene naučne tvrdnje i istraživanja doprinela su upotrebu ovih vitamina, zbog čega je Lifecare essentials u svom portfelju uključio tri vitamina u nekoliko proizvoda za podršku zdravlja žena. Sva tri vitamina se nalaze u proizvodu LADY uz nesumnjiv efekat vitamina B3, B6 i vitamina E, ovaj proizvod sadrži i kolagen i koenzim Q10 koji imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje kože, kose i noktiju. Oba navedena vitamina iz B kompleksa se nalaze u proizvodu ROSA SPIRIT prirodnom kompleksu B vitamina dobijenom iz 14 vrsti voća i 5 vrsti povrća. Izvrsna solucija za trudnice i dojilje, veganski sertifikat garantuje prirodno poreklo svih sastojaka.

Share this post