Maka – super namirnica iz planina Anda

Maka – super namirnica iz planina Anda

Maka (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz porodice Brassicaceae poreklom iz Južne Amerike gde raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-im. Uzgaja se zbog mesnatog korena koji se stapa s korom, koji se obično suši, ali može se i sveža kuvati kao korensko povrće. Ako se osuši, može se dalje preraditi u brašno za pečenje ili koristiti kao dodatak ishrani. Također se koristi i u tradicionalnoj medicini. Spada u porodicu kupusastog povrća, što znači da je srodna s brokolijem, kupusom i keljom, a zbog pozitivnih učinaka ovih biljaka na zdravlje neki ih nazivaju i „super-povrćem“.

Benefiti konzumacije Make

Osim svojih kulinarskih primena, konzumacija praha korena make može imati i nekoliko zdravstvenih benefita. Postoji niz potencijalnih koristi konzumacije korena make, uključujući:

  • Povećavanje libida

Najpoznatija prednost konzumacije praha korena make je potencijal povećanja libida. Postoje neki naučni dokazi koji potvrđuju ovu tvrdnju. Studija iz 2002. godine otkrila je da su muškarci koji su uzimali 1,5 ili 3 grama make dnevno prijavili povećani libido u poređenju s onima koji su primali placebo. Studija iz 2015. utvrdila je da koren make može pomoći smanjenju seksualne disfunkcije kod žena u post-menopauzi koje su uzimale i antidepresive.

  • Smanjenje simptoma erektilne disfunkcije

Koren make takođe bi mogao imati koristi za osobe s erektilnom disfunkcijom. Mala studija iz 2009. proučavala je učinak konzumiranja 2,4 g praha korena make dnevno tokom 12 nedelja na percepciju učesnika o njihovoj opštoj i seksualnoj dobrobiti. Učesnici studije bili su muškarci s blagom erektilnom disfunkcijom. Oni koji su konzumirali prah korena make imali su značajnije povećanje seksualnog blagostanja od onih koji su uzimali placebo.

  • Povećavanje nivoa energije i izdržljivosti

Neki sportisti i bodibilderi koriste prah korena make kao dodatak ishrani za povećanje energije i poboljšanje sportskih performansi. Postoje dokazi koji to potvrđuju. Pilot-studija 2009. godine otkrila je da je upotreba ekstrakta make kroz 14 dana poboljšala performanse muških biciklista u ispitivanju tokom trki na 40 kilometara. Ista je studija otkrila da ekstrakt make poboljšava libido kod učesnika studije koji su ga koristili. Međutim, veličina uzorka ove studije bila je vrlo mala, pa je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdili rezultati.

  • Poboljšanje plodnosti

Druga široka upotreba praha korena make je s ciljem povećanja plodnosti, posebno kod muškaraca. Pregledom radova iz 2016. pronađeni su neki dokazi da koren make može povećati kvalitet semena i kod plodnih i kod neplodnih muškaraca.

  • Poboljšanje raspoloženja

Maka sadrži jedinjenja polifenole, iz grupe flavonoida za koje se veruje da poboljšavaju raspoloženje i smanjuju anksioznost.

  • Snižavanje krvnog pritiska

Moguće je da i koren make može pomoći u poboljšanju nivoa krvnog pritiska. Studija iz 2015. je otkrila da je 3,3 g make dnevno tokom 12 nedelja snižavalo krvni pritisak.

  • Smanjivanje štete od izloženosti suncu

Starije studije na životinjama otkrile su da maka može pomoći zaštiti kože od UV zraka. Druga studija na životinjama iz 2011. otkrila je da ekstrakti iz lišća make pomažu u sprečavanju nastanka opekotina uzrokovanih izloženosti sunčevim UV-zracima.

  • Borba protiv slobodnih radikala

Maka koren takođe podstiče prirodne antioksidanse u telu, kao što su enzimi glutation i superoksid-dismutaza. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije u telu. Naučnici veruju da antioksidansi mogu pomoći u prevenciji nekih zdravstvenih stanja, uključujući srčane bolesti i rak.

  • Poboljšanje učenja i pamćenja

Postoji nekoliko dokaza koji ukazuju na to da maka može poboljšati učenje i pamćenje. Na primer, studija iz 2011. otkrila je da maka može poboljšati pamćenje kod miševa. Pregled literature iz 2014. ukazao je da maka može imati koristi za učenje i pamćenje. Istraživači su pretpostavili da bi to moglo biti korisno u lečenju stanja koja utiču na te procese, poput Alchajmerove bolesti.

U proizvodu MAN iz B!TONIC linije možete pronaći ekstrakt ove delotvorne biljke čijom ćete konzumacijom definitivno blagotvorno djelovati na zdravlje vašeg reproduktivnog sistema kao i na nivo energije koja je potrebna za izvršavanje svakodnevnih obveza.

Share this post