Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?

Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?

Možemo li kako izbeći bolovanje u sezoni prehlade i gripa? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno pomoći našem organizmu u odbrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U naučnim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodataka ishrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripa?

Šta je tačno cink?

Svi koji su slušali nastavu iz hemije znaju da je cink element koji se u periodnom sistemu elemenata pojavljuje kao „Zn“. Naučnici dodatno tvrde da je da je cink zapravo „esencijalno bitan element u tragovima“. To znači da ga naše telo ne proizvodi prirodnim putem, iako nam je u osnovi potreban za funkcionalan život i samo preživljavanje.

Cink pomaže i učestvuje u puno različitih funkcija u telu. Verovatno je najpoznatiji kao potpora imuniteta, ali cink takođe može pomoći u probavi i u regulaciji proizvodnje hormona. Njegova uloga u uravnotežavanju naših hormona upućuje na činjenice da je važan za plodnost i tretiranje dijabetesa (ako ga kroz ishranu ne dobijete dovoljno, može izazvati neplodnost ili dijabetes). Povrh toga, cink pomaže u rastu i obnavljanju mišića, pomaže u procesu usporavanja posledica starenja (budući da deluje poput antioksidansa u telu), ima i protivupalna svojstva što može pomoći u sprečavanju pojave određenih bolesti.

Ali, da se vratimo na suštinu teksta, da li cink može pomoći kod prehlade? Brojna istraživanja su pokazala da cink pomaže pri smanjenju vremena trajanja prehlade. Drugim rečima, ako uzimate cink pri prvim znacima prehlade, ne bi trebalo da ste bolesni onoliko dugo koliko biste inače bili ili koliko ste do sad bili “van upotrebe” zbog bolesti. Uopšteno, može vam pomoći da pojačate imuni sistem, što ljudima u prvom redu pomaže u borbi protiv prehlade. Ako vas uhvati prehlada – poznata američka klinika Mayo preporučuje uzimanje tableta cinka na svakih jedan do tri sata tokom 3 do 14 dana.

Koliko cinka dnevno je potrebno čoveku?

Količina cinka koja čoveku treba može se menjati zavisno od slučaja, odraslim muškarcima je potrebno 11 miligrama cinka dnevno, dok je odraslim ženama potrebno 8 miligrama. Međutim, ako je žena trudna, treba joj 11 miligrama, a ako doji, treba joj 12 miligrama. Većina ljudi (koji imaju uravnoteženu ishranu) dobija dovoljno cinka iz hrane. Doduše, najviše „bioraspoloživih“ oblika cinka – hemijskih jedinjenja koja sadrže cink, a koje naša tela najbrže apsorbiraju – nalaze se u životinjskim proizvodima. Što znači da su dobri izvori cinka meso, morski plodovi i mlečni proizvodi. Ukoliko se vaša ishrana zasniva na vegetarijanstvu ili veganstvu , cink možete pronaći u drugim namirnicama, uključujući žitarice, zelje, orašaste plodove i pasulj. Ali, iz tih namirnica bioraspoloživost cinka je nešto manja.

Nedostatak cinka prilično je redak u zapadnim zemljama – češće je prisutan u regijama u razvoju. Ali opet, može doći do nedostatka cinka. Kad se to desi, uglavnom će se to primetiti u povećanoj sklonosti bolestima i stalnom osećaju umora, a može doći i do neravnoteže hormona. Teži simptomi i veći nedostaci mogu se iskazati gubitkom kose, depresijom, pojavom dijareje i osipa.

Na šta treba paziti pri kupovini dodataka ishrani koji sadrže cink?

Stručnjaci preporučuju da se svi koji konzumiraju dodatke cinka, drže preporučenih doza – dnevna doza samo 8 do 12 miligrama. Takođe, upozoreno je da treba izbegavati upotrebu nazalnih sprejeva koji sadrže cink i umesto toga koristiti tablete/kapsule. Istraživanjima je dokazano da na tržištu postoji više sprejeva na bazi cinka koji su nakon dugotrajnijeg korišćenja povezani sa prouzrokovanjem trajnih promena vezanih za ukuse i mirise kod ljudi koji su ih koristili.

U B!TONIC paleti proizvoda cink se nalazi u čak 3 dodatka ishrani, kao cink-glukonat u proizvodima LADY, MAN i REAL ENERGY. U dve ili tri kapsule navedenih proizvoda (zavisno od preporučene dnevne doze) nalazi se po 10 mg cinka, pri čemu podstičemo konzumente da teže dobijanju nutrijenata iz lične, što raznolikije i kvalitetnije ishrane kako bi sa dodacima ishrane samo upotpunili nedostatke i tako zadovoljili potrebe organizma za hranjivim materijama u cilju očuvanja imuniteta organizma.

Share this post