Znate li šta su fitonutrijenti?

Znate li šta su fitonutrijenti?

Biljna hrana sadrži na hiljade prirodnih hemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitohemikalije. „Fito“ u nazivu se odnosi na grčku reč za biljku. Ta jedinjenja pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih pretnji.

Voće i povrće sadrže fitonutrijente, ali ih pronalazimo i u sledećim namirnicama:

  • žitarice
  • orašasti plodovi
  • grahorice i mahunarke
  • čaj

Fitonutrijenti nisu neophodni za funkcionisanje organizma za razliku od vitamina i minerala koje biljna hrana sadrži, ali nam mogu pomoći u sprečavanju bolesti i održavanju ispravnog funkcionisanja našeg tela. Hrana koja se temelji na biljkama sadrži više od 100 000 različitih hranjivih materija koje sprečavaju bolest – tačnije, više od 100 000 fitohranjivih sastojaka.

Kako fitonutrijenti mogu pomoći vašem zdravlju?

Borovnice imaju antocijane koji mogu pomoći u pamćenju i kognitivnoj funkciji mozga. Paradajz je bogat likopenom crvenog pigmenta koji može pomoći kod bolesti srca i karcinoma, a đumbir sadrži gingerole koji mogu pomoći kod hipertenzije – visokog pritiska. Unos citrusa povezan je sa smanjenim rizikom od moždanog udara, zahvaljujući njegovom fitonutrijentu hesperidinu za kog se čini da povećava protok krvi u telu, uključujući i mozak.

Otkriveno je da stotine fitonutrijenata imaju protivupalno i antioksidativno delovanje. Šest meseci konzumiranja fitonutrijenata kurkumina, svetlo žutog pigmenta u kurkumi i kvercetina, koji se prirodno nalazi u takvom voću i povrću, kao što su crveni luk i grožđe, smanjuje broj i veličinu polipa za više od 50% kod pacijenata sa naslednim oblikom karcinoma debelog creva.

Mnogi fitonutrijenti mogu pomoći u blokiranju stvaranja novih krvnih sudova koji hrane tumore, a čini se da drugi efikasno brane organizam od toksičnih napadača. Istraživači su otkrili da fitonutrijenti u biljnoj hrani kao što su voće, povrće, lišće čaja i pasulj, mogu blokirati dejstvo dioksina u „in vitro“ istraživanjima. Čini se da je nivo fitonutrijenata u krvotoku postignut konzumiranjem tri jabuke dnevno ili crvenog luka prepolovila toksičnost dioksina za ljudski organizam. Kako su ovi učinci fitonutrijenata trajali samo nekoliko sati, trebali bismo biti sigurni da jedemo zdravu hranu biljnog porekla pri svakom obroku.

Fitonutrijenti brokolija

Zanimljiv je primer fitonutrijenta izotiocijanata koji se nalaze u brokoliju, a koji mogu uticati na ponašanje gena u jetri koji razlaže potencijalno kancerogene hemikalije i druge toksine. Bez konzumacije brokolija, taj gen nije aktiviran, a telo traži druge alate za detoks. Konzumiranjem brokolija gen je aktiviran i aktivnije učestvuje u procesu detoksikacije. Neki od nas imaju te gene, a neki ne. Ako ga nemamo, brokoli nam ne može pomoći u borbi protiv kancerogenih materija na ovaj način. Naravno, brokoli kao povrće ima još mnogo korisnih benefita, a ne samo navedeni.

Fitonutrijenti paradajza

Još jedan zanimljivi primer je paradajz koji sadrži fitonutrijente likopene koji između ostalog utiču na ponašanje gena zaduženih za zdravlje prostate. Likopen daje karakterističnu crvenu boju paradajzu, lubenici i crvenom grejpu. On je snažan antioksidans koji hvata i neutrališe slobodne radikale koji oštećuju telesne ćelije. Hemijski oblik likopena koji nalazimo u paradajzu menja se obzirom na temperaturu kojoj je izložen prilikom obrade, tako da ga telo lakše apsorbuje kada je paradajz skuvan. Kuvanim paradajzom u našoj ishrani uz sve benefite, smanjuje se i rizik od raka prostate.

Ako niste u prilici jesti raznoliku hranu bogatu mikronutrijentima ili ste u stalnoj trci sa vremenom, svakako razmotrite dodatke vašoj ishrani kroz neki od proizvoda iz B!TONIC linije. B!TONIC dodaci ishrani su dizajnirani za ciljane grupe ljudi i podršku njihovom zdravlju , pa je u većini proizvoda prisutan minimalno jedan prirodni ekstrakt kako bi optimizovao učinkovitost i bioraspoloživost određene formule našeg proizvoda. Od navedenih fitonutrijenata u ovom blogu, ekstrakt kurkumina se nalazi u TERRA LIVER proizvodu dok je ekstrakt semenki grožđa prisutan u proizvodu LADY, dok se brokoli nalazi u sastavu ROSA SPIRIT proizvoda u mešavini povrća.

Share this post